Fönster mot TV-världen: Den Nya Vågen

I ett försök att strukturera upp bit för bit av mitt liv har jag bestämt mig för att skriva på tema denna vecka. Fönster mot TV-världen kommer att delge min syn på såväl bra som dåliga saker med dagens svenska TV.

Äntligen. En mindre Science Fiction-feber verkar sakta breda ut sig över TV-landskapet. Efter moderata framgångar med serier som The 4400, Smallville på trean och Star Trek: Enterprise och Voyager i SVT, så verkar fler och fler kanaler hänga på den trenden. Sällan har så många serier med SF-koppling samtidigt funnits tillgängliga.

Det kändes som att den stora skjutsen för genren kom när TV6 lanserades och började köra såväl Smallville och Kameleonten som klassikern Star Trek: The Next Generation på eftermiddagarna. Sedan dess verkar det som om fler kanaler velat haka på. Kanal 5 gör ett andra försök med den högt prisade Battlestar Galactica. TV4-kanalerna visar, eller har visat, utmärkta serier som Threshold, John Doe, Medium och Lost.

Nu har TV6 flyttat fram positionerna ytterligare genom långköraren Stargate (10 säsonger så här långt) samt dess systerserie Atlantis. SVT har hakat på med Supernatural och listan kan göras mycket längre. Bland SF-nördar i internet-vänkretsen talas det återigen lite drömskt om renodlade SF-kanaler. Innan TV4 lanserade sina nischade kanaler var tanken på en SF-kanal ganska fånig. Men om TV4 Komedi kan klara sig så varför inte TV 4 SciFi?

Kanske är också en renodlad SF-kanal en del av lösningen på problemet med bristande respekt som jag tog upp igår. Kanske skulle man ta genren på mer allvar då? TV6 må vräka på med båda Stargate-serierna, men de visar samtidigt att de inte bryr sig om så mycket mer än reklamintäkter när de totalt ignorerar att Stargate och Stargate: Atlantis faktiskt är gjorda i en speciell ordning.

Nåväl, är man SF-freak och inte har tillgång till utländska betalkanaler så är man så illa tvungen att gilla läget, och det är inte så svårt när läget är bättre än på länge.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0