Tankar om säsongen som gått...

Runt 24% tyckte i en nätundersökning att Elfsborg inte var värdiga svenska mästare. Undrar just om det var AIK-fansen? Kanske en och annan Göteborgare också.

Självklart är det så att både Elfsborg och AIK hade varit värdiga vinnare. Sett över hela året är det de som spelat bäst, vunnit mest (tillsammans med Hammarby) och förlorat minst. Räcker inte det som argument kan man titta på saker som att AIK har gjort mest mål, Elfsborg släppt in minst. Dessutom bidrar det till att de båda har överlägsna målskillnader.

Så här i efterhand kommer det givetvis att finnas dom som menar att Djurgården skulle ha haft straff i slutminuterna av matchen mot Elfsborg. Och visst, det kanske de borde. Men detta tar ändå inte ifrån Elfsborg att de är värdiga mästare. Under en hel säsong får man en del med sig och annat går emot. Skillnaden brukar vara att de bättre lagen får mer med sig än emot. AIK-fansen ska ändå vara nöjda med sitt lags säsong och placering. Det är väl egentligen inte förrän nästa år som man kan förvänta sig att AIK skall vinna SM-guld.

Hammarbys fråntagna poäng visade sig inte spela någon roll i slutändan. Det är förstås skönt då Allsvenskan givetvis skall avgöras av spelarnas insats på planen, inte publikens.

I botten åkte Öster och Örgryte ur. Mest smärtar det med ÖIS. Jag har alltid haft någon slags sympati för klubben som under mitt fotbollsintresserade liv alltid fått stå i skuggan av storebrodern IFK. Örgryte är ett av de där lagen som fått kämpa under titeln "Lirarnas lag". Att spela snyggt är nästan viktigare än att vinna. Nåja, i år har ÖIS inte lyckats med något av det.
   Till nästa säsong försvinner Almeida och frågan är vad som händer med Ola Toivonen, en ung mycket lovande spelare som direkt tog en plats i ÖIS och bara missade en match. Ska ÖIS klara att studsa tillbaka upp på en gång behöver man Toivonen och en Dick Last i samma form som vi sett nu under höstsäsongen. 37-åringen har varit suverän på slutet och blir givetvis en viktig kugge nästa år.

Häcken skall naturligtvis göra processen kort med BP i kvalet. Med en pånytt-född Teddy LUcic som härförare i målform, en rutinerad Hasse Berggren längst fram och Robert Mambo-Mumba som kraftfull joker har jag svårt att se att BP skall kunna ha något att sätta emot!

Kalmars nye brasse vann skytteligan ganska klart med sina 15 mål. Det är bara att lyfta på hatten igen för tränare Nanne Bergstrands fingertoppskänsla. Jag väntar med spänning på vilken super-brasse han ska introducera nästa år. Varför inte låna Quirinho från Djurgården? Dede gjorde ju succé först när han kom till Kalmar!

Hur det kommer att bli nästa säsong väntar jag med att spekulera i. Först kommer ju Royal League, och till skillnad från många andra (däribland Henke Larsson), så tycker jag att turneringen är såväl kul som viktig. Norge och Danmark har sprungit om oss på den europeiska scenen, om vi inte kan mäta oss med dom har jag svårt att se hur vi skall kunna ta steget ut i resten av europa igen.
Allsvenskan är slut - Länge leve Royal League!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0