SemesterstängtNu tar Slaskbloggen sommarens sista semester och återkommer på onsdag.
Under tiden kan ni alltid förkovra er i en dos spelnostalgi på Retroguiden, eller fundera över hur ÖSK ska klara sig imorgon.8 saker som sålts i automater

Att kondomer, tobak och tuggummi har sålts i automater känner de flesta säkert till. Här är åtta saker som du kanske inte kände till.

1. Underkläder
2. Vigvatten
3. Skalbaggar
4. Iglar
5. Skalade apelsiner
6. Råa ägg
7. Levande räkor
8. Marijuana

Jag har dock inga uppgifter på när och var det funnits automater med dessa saker. Är det någon som vet så lägg gärna en kommentar.


Inga pengar - sämre språk?

En gång i tiden var jag en ganska hård språkpolis. Jag gjorde alla de där sakerna som språkpoliser gör; rättar uttal och stavning, förargar sig över ungdomens språkbruk, förfasar sig över hur illa ställt det är med skolan idag. Som språkpolis kunde man ibland, när saker och ting såg riktigt illa ut, till och med tycka att de aderton i Svenska Akademin var en samling landsförrädare.

Men så läste jag Fredrik Lindströms utmärkta böcker om språk och började så sakteliga ändra inställning. Jag slutade vara konservativ och blev mer överseende med slanguttryck och liknande. För med det sistnämnda kan bara två saker hända. Antingen dör de ut med sin generation eller så får man stå ut med dem resten av livet. Och varför hetsa upp sig över det?
   På sistone har jag dock börjat anamma min språkilska igen. Det är främst på olika communityområden på internet som min irritation uppstår.

Jag gillar den flora av gratisprogram som formligen exploderat i antal och kvalitet det senaste decenniet. Idag kan man plocka ihop en fullt fungerande dator med allt ifrån operativsystem till kontorsprogram och vidare till spel utan att lägga ut en enda krona. Allt detta beror förstås på entusiaster som tror på att dela med sig. Problemet är bara att väldigt många entusiaster är snarstuckna.  Att påtala brister i deras insatser är att beträda ett minfält. Många gånger ses man som otacksam och ombeds sluta använda programmet "om man bara ska klaga på det".

Sådana program har jag gjort mig av med, men jag har två stycken kvar som bereder mig lika mycket glädje som sorg, och båda lider av samma problem. Rättstavningsfunktionen!
   Istället för Microshits mastodontsvit Office har jag valt Open Office.org istället. Den är utmärkt och ger mig precis vad jag behöver i mitt skrivande, men samtidigt är den nästan oanvändbar. För om det bara gällde att skriva och dela in i stycken skulle jag kunna använda Anteckningar eller Wordpad. Men nu behöver jag rättstavningsfunktionen också. Och den är värdelös då den kryllar av särskrivningar. Ni vet, 'Rått kött' istället för 'Råttkött' och så vidare.

Så visserligen kan den rätta mina felstavningar men då blir dokumentet fullt av särskrivningar istället. Sådant här är uselt av ett program som har ekonomisk backning av Sun Microsystems och faktiskt på allvar försöker konkurrera med de kommersiella kontorsprogram som finns, men säger man det kan man vara säker på att folk går till obefogat motangrepp.
   Samma problem med särskrivningar har jag i mitt epostprogram Thunderbird som också gärna vill se sig som utmanare till Microshits program.

En annan stor källa till irritation är populära sajter som Undertexter.se. Här sitter entusiaster och skriver översättningsfiler till filmer och tv-serier. Problemet är bara att efter knappa 30 år av proffs på TV och filmbolagen så har jag tyvärr högre krav än vad texterna kan leverera. Visst är det fint att människor lägger ned delar av sin fritid på detta så att andra kan, åtminstone i teorin, få glädje av det. Men vad är det för fel på kvalitetskontroll och krav? Är det bara jag som ser ett språkligt problem i att 'en blind leder en annan blind'? Att personer som har medelmåttiga kunskaper i svenska språket får sätta standard för nya generationer?

Sidan DivXSweden säger sig ha högre kvalitet på sina texter eftersom varje översättare måste genomgå någon slags kvalitetskontroll. Senast jag såg en film med text från DivXSweden verkade den kvalitetskontrollen inte vara något vidare. Men som alltid handlar det om pengar. Och jag får stå ut med sådant här tills det sker en förbättring. Hade jag bara tiden skulle jag själv göra en insats för att förbättra saker och ting, men det har jag inte.

Så tills vidare skriver jag och rättar stavfel själv. Mina filmer och tvserier kommer att fortsätta ses utan text. Och hela tiden kommer jag att önska att de aderton i akademin stormar ut ifrån sina salar och ser till att ställa saker och ting till rätta. För någonstans känns det sorgligt att pengar till och med styr vilket språk vi ska ha i framtiden.


Perioder av inspiration

Jag spenderade tiden i duschen idag med att fundera över varför jag har så svårt att prestera en längre period. För allt jag gör går i just perioder. En period av hög nivå här, kryddat med en smula briljans här och där, följs av en period av det mer mediokra, för att inte säga usla slaget. Och visst, man måste träna och åter träna för att hålla igång en färdighet men det är inte bara det. Det måste finnas någon mer förklaring som går lite djupare.

Så jag fortsatte att fundera medan jag masserade in lite balsam i håret. Återigen formulerade jag problemet för mig själv. Och återigen gick jag bet på svaret. Men så slog det mig. Det är inte sådan jag är. Jag är killen du vill ha som partner. Jag är killen som kan ta en del av ansvaret från dina axlar. Finns det bara någon som ser till att hålla min motor igång så är jag den bästa självgående producenten du kan tänka dig.

Och det här är inget som jag kan träna mig ifrån. Att vänja mig av med. Jag lever på inspiration i allt jag gör. I sällsynta stunder för det mig upp på en nivå som andra gånger ter sig direkt omöjlig att nå. Men ta bort inspirationskällan och allt som kommer ur mig är skit, om det kommer något över huvud taget. Visserligen kan envishet och träning höja lägstanivån men det fyller inte på bränslet när jag behöver det.

Så är det med bloggandet, så är det med livet. En sökning på ordet 'Inspiration' ger drygt två miljoner träffar. Enligt Wikipedia betyder det ursprungligen "väcka liv i". Och det förklarar mitt behov av inspiration ganska bra. Fast när jag klev ur duschen en stund senare kände jag mig inte ett dugg bättre till mods.


NASA - Klimatdumma?

Vad trött jag blir. Inte nog med att vi förstör miljön här hemma - nu åker vi tydligen ut och dödar andra planeter. Är inte NASA klimatsmarta?


Dagar av glädje, dagar av sorg

Vissa dagar har man otur; som igår när tre av fyra Oddset-spel sprack och jag knappt gick jämnt upp.
Andra dagar verkar man ligga i en gräddfil och ser nästan allt ramla in; som idag när två av tre Oddset-spel gick in tillsammans med två rader med tio rätt på Stryktipset.

Igår - plus/minus noll (vilket iofs inte är helt illa).
Idag - plus en hundring.

Ja, mer blir det inte eftersom jag spelar för småpengar. Men små vinster på Oddset finansierar spel på Stryktips, Lotto och liknande och det räcker med en bra dag där för att man ska vara nöjd för månader framöver.

* * *

I övrigt gläds jag åt att Kalmar spelade bra och vann. Inte så att jag hatar något lag i Allsvenskan (att hata fotbollsklubbar är larvigt) men finns det något lag jag tycker sämre om så är det väl AIK. Att Kalmar dessutom är kusinen från landet, "the underdog", miraklet etc. är förstås något jag alltid faller lätt för. Om inte annat så för att det ger mig visst hopp för mitt kära Örebro SK. Kan Kalmar vinna SM-guld så kan väl ÖSK?

RSS 2.0