Amerikanskt hakkors!

Man undrar ju, när man ser bilden på några amerikanska militärbaracker, vem arkitekten är? Var han smyg-nasse månne? Var han hög? (De skall enligt uppgift ha uppförts på 60-talet.)

Jag vet inte riktigt hur arkitekter arbetar, men jag har väldigt svårt att tänka mig att man inte har koll på byggnaderna från alla tänkbara vinklar.
Eller var det så att det ritades ett L-format hus som den amerikanska militären sedan beställde fyra stycken av, och som man sedan placerade utan större eftertanke?

Här finns en drös av följdfrågor obesvarade. Vore detta i Sverige skulle jag kräva en full utredning. Nu är det bara att vänta och se om amerikanska militären sopar detta under mattan. Eller som det verkar, planterar bort detta problem. Hur de nu ska lyckas med det?

Smolk på hypofysen

Jag har fått många knepiga förslag genom åren. Från människor som borde känna mig bättre men som uppenbarligen inte gör det.

Min snälla men ack så godtrogna svenskalärare i gymnasiet förstod aldrig riktigt att jag skolkade när jag var frånvarande, utan svalde alltid ursäkter som att jag "inte mått bra" och att jag "åkt på en förkylning igen". Därför ansatte hon mig varje dag om att äta mer frukt. C-vitamin var lösningen på alla mina problem enligt henne. Vänligt, men ack så naivt.


Jag besökte Tobias på hans arbetsplats häromdagen. Som vanligt var han ruskigt irriterad och stressad men lyckades som vanligt dölja det halvhjärtat genom att skämta fram sin ilska över att bli störd. Det är så han brukar göra, men denna dag verkade han extra stressad.

I ett briljant drag för att bli av med mig snabbt ryckte han tag i mig direkt och sa att det ändå var dags att gå ut på rökpaus. På detta sätt förkortade han min tid som störningsmoment ned till tiden det tar att intensivt röka en cigarett.


När vi stod där ute på gatan och försökte prata civiliserat - jag lyckades bäst för jag är bättre på att tackla stress och press på ett lugnt sätt - föreslog han plötsligt att jag borde skaffa mig ett Taxi-kort och börja köra Taxi. Han la fram det som om det var en idé han haft ett tag och kommit fram till skulle vara perfekt för mig. Men så här i efterhand har jag funderat på om han överhuvudtaget hade någon aning om vad han sa eller om läpparna bara rörde sig slumpartat därför att hjärnan fortfarande var kvar på kontoret. Kanske borde jag inte bli nämnvärt förvånad då detta är samma kille som för något år sedan föreslog att jag borde bli sjukpensionär. Bara en sån sak!


För att förtydliga lite så kändes Taxi-förslaget lika främmande för mig som när min inkompetenta SYO-konsulent i högstadiet föreslog ett gymnasieprogram där man lärde sig skapa 3D-modeller för industriell forskning bara för att jag nämnde att jag tyckte att det var spännande med datorer.


Tobias är trots knepiga förslag en bra vän, men ibland undrar man ju om killen har smolk på hypofysen.


Varning för konservatister(SD)!

   

De som varit med här regelbundet vet att jag dragit mitt strå till stacken för att belysa de underliga och ibland vansinniga saker som Sverigedemokraterna står för. Enligt en ny SIFO-undersökning verkar det inte ha hjälpt.


Föga förvånande (i min mening) är SD mer populärt hos män än kvinnor. För er som undrar varför kan jag meddela att det inte bara har att göra med att kvinnor generellt skulle vara förståndigare eller mer kunniga än män. Kvinnor verkar faktiskt vara mer konsekventa och konservativa. Kanske till och med mer försiktiga när det gäller politiska val.


Jag var betydligt mer politiskt engagerad under den förra perioden med ett missnöjesparti på stark frammarsch. Då tog det ungefär en mandatperiod innan svenska folket hade insett det fruktlösa i att stödja kortsiktiga och konservativa åsikter och idéer. Denna gång får andra sköta motståndet, och det är ingenting jag avundas dom. SD kan mycket väl bli ett riksdagsparti vid nästa val.


Men, då vill det till att väljarna lyssnar på deras propaganda utan att gå för djupt under ytan. För i likhet med andra missnöjespartier (läs: NyD) så är SD förföriskt vackert på ytan. Men när man går på djupet så stinker det. Man är dessutom det enda parti idag som aktivt förespråkar en politik som söker sig bakåt i tiden.

SD är alltså som en bitter gammal gubbe eller gumma som sitter i sin gungstol och tycker att allt är skit och att allt var bättre förr. Till exempel har man avsatt en hel punkt till att tala om det klassiska svenska folkhemmet och hur viktigt det är att vi letar oss tillbaka dit. Inte ens Socialdemokraterna talar om Folkhemmet i någon högre grad idag. Men så har inte heller sossarna gjort sig överdrivet kända som bakåtsträvare heller.

 

Relaterat:

Artikel i DN
Partiets idéer

Konstens mål och mening

   

Den tidigare chefredaktören för Svenska Dagbladet, Svante Nycander, yrar om trosfrid. Om hur samhällsfreden måste tillgodoses i första hand. Det är Svantes ståndpunkt, hans val av sida.

Men det finns en sida till. Det är den som säger att något så föränderligt, något så påverkbart och varierande som samhällsfreden visserligen är viktig men knappast viktigare än de grundläggande demokratiska rättigheter vi har i det här landet.


För samhällsfreden kan se annorlunda ut vid varje givet tillfälle. Gränser flyttas fram, eller bak. Tolerans utökas, eller minskas. Det som kunde utlösa kravaller för tio år sedan gör inte en kotte upprörd idag. Min generation upprörs inte av samma saker som våra föräldrar. Samhällsfreden överlever alltså eftersom den är föränderlig. Men det som hela tiden består, och som allt annat inklusive samhällsfreden vilar på, är demokratiska rättigheter som yttrandefriheten.


Den gode Svante såg heller inget annat mål med Lars Vilks teckningar än att väcka uppseende. Att det inte fanns någon konstruktiv mening med dem. Det är tråkigt för Svante, för jag har en stigande känsla av att det är just den pågående debatten som ger Muhammedhunden mening.

 

(En inlägg i debatten jag läste nyss finner ni här. Det är speciellt det sista stycket som jag fastnade för.)


Svensk fotboll halva vintern

Jag skrev för tre veckor sedan att två av fem svenska lag skulle ta sig vidare till UEFA-cupens gruppspel. Efter kvällens matcher finns det ingen anledning att ändra på det tipset. Dock lär inte Helsingborg bli ett av de lagen som jag trodde då, även om det inte ser helt kört ut för Henke & co.


Man förlorade visserligen med klara 5-3, men eftersom det var på bortaplan så skulle det kunna räcka med 2-0 i returmötet hemma för att gå vidare. Det kan visserligen vara nog så svårt mot ett lag som Heerenveen men absolut ingen omöjlighet. Tyvärr tror jag inte att Helsingborgarna klarar av det.


Lika illa tror jag att det går för Hammarby, trots vinsten med 2-1 hemma. Man har visserligen vunnit men ett enda insläppt mål i nästa match innebär att man är utslagna om man inte själv lyckas peta in något. Och jag ger Braga större chanser att göra mål nere i Portugal än vad jag ger Hammarby. Man tog sig trots allt vidare från förra omgången med ett nödrop. På övertid.


Därmed kvarstår Elfsborg och AIK som båda har ypperliga chanser att avancera. Elfsborg klarar sig med oavgjort och AIK på Råsunda kommer att vara livsfarliga. Dessutom har dessa båda lag förmodligen Allsvenskans bredaste och vassaste trupper. Därför är det inte ologiskt att det är just de som klarar sig vidare.

Så förhoppningsvis kommer det att bli ett fortsatt roligt svenskt fotbollsår - ända fram till jul. Om inte är det åtminstone inget fiasko. Man har redan nu visat att man kan vara med och slåss på en hög nivå ute i Europa.


Varför skriver jag inget om Häcken då? Enkelt, de blev utslagna i samma stund som de lottades Spartak Moskva. Att de ens tog sig så här långt torde vara årets fotbollsknall.


Hets av en folkgrupp

Så blev det som det borde vara. JK konstaterade att Lars Vilks teckningar inte är att betrakta som hets mot folkgrupp. Och någonting annat vore förstås en rejäl överraskning. Överraskande därför att ord i det svenska språket därmed skulle få en helt annan innebörd än vad många av oss tror att de har.


Anmälarna missar en viktig detalj i sammanhanget. För att det ska vara hets MOT en folkgrupp krävs ju att man eldar upp andra människor som inte tillhör den folkgruppen till att vilja gå till attack. Men i det här fallet är det ju endast muslimerna som blivit hetsade och uppeldade. Så vad handlar det om då? Hets AV en folkgrupp?


Missförstå mig rätt. Jag är helt för att Mahmoud Albede och de andra ska ha rätt att kräva prövning om ett lagbrott begåtts, men då får de tänka igenom saken ordentligt först och pröva rätt sorts lagbrott. Å andra sidan har den gode Mahmoud visat prov förut på att tala först och tänka sedan.

Det var så sent som förra året som han gick ut i ett öppet brev och krävde särlagstiftning för muslimer. I brevet skrev han att "egentligen borde alla lagar bearbetas eller anpassas efter behovet hos alla minoritetsgrupper i Sverige", vilket faller på sin egen orimlighet, men som ni kanske minns så nöjde han sig med att endast kräva den anpassningen för muslimer.


Jag ser med spänning fram emot nästa spontana ogenomtänkta förslag som Mahmoud Albede vill driva igenom. Det är ju inte utan att man drar sig till minnes Arne Ankas berömda citat: "Att tänka innan man talar är som att torka sig i röven innan man skiter."


Du är väl inte naiv, Bill?

   

Lite överraskad blev jag när jag läste att Microshit har planer på att införa reklam i sina operativsystem. Men i eftertankens kranka blekhet så är inte idén helt förkastlig, men då krävs att deras produkter går ned rejält i pris. Kanske till och med blir gratis. För det är ju så hela idén med reklamsponsring fungerar, eller hur Bill?


För ska kunden behöva stå ut med ständig reklam så kan det knappast vara rimligt att man skall behöva betala 3-4 tusenlappar för den obekvämligheten, när priset redan idag är orimligt utan reklamen. Om man dessutom betänker att det säkert dröjer några år innan detta kommer i skarp version så kan man lätt förutse att konkurrensen bland operativsystem kommer att ha blivit ännu vassare ? och då kan inte MS köra samma snikna race som de gör nu. Linuxanhängarna vädrar morgonluft!


Så jag kan faktiskt acceptera reklam i ett program. Jag kan acceptera att reklamen baseras på informationshämtning om mitt datoranvändande. (Om någon så viskar ordet kränkning nu så skriker jag högt!)

Men det ska vara mitt val och jag ska inte behöva betala för det.

På TV ser jag massor med filmer och program i det närmaste gratis därför att reklamintäkterna står för kostnaderna. Samma sak är det med radio och säkert några miljoner internetsidor. Jag hoppas innerligt att Microshit inser detta, för till skillnad från många andra patent de har vilande så är detta något man kommer att göra allvar av, jag kan inte tänka mig något annat.


Jag har kikat runt bland en del kommentarer kring detta och jag ser en hel del ekon från en tid när tv-reklamens vara eller icke vara diskuterades som mest. Folk skrek, utan att tänka, högt och tyckte att reklam var vedervärdigt och att de skulle välja andra alternativ. Hur det gick vet vi idag. Tv-reklam inte bara accepteras, ibland blir den kultförklarad och engagerar tusentals människor också. Till och med de kritiska rösterna mot TV4:as fula reklamanvändande har börjat tystna.


Jag kan alltså inte se någon större skillnad mellan detta och tv-reklamen. Möjligtvis att vi kan zappa bort reklamen vi ser på Tv. Men det beror mer på brister i tv-tekniken än på något annat. Att reklamen nu flyttar in i våra datorer är något vi får lära oss att leva med. Jag är förvånad över att den inte gjort det för länge sedan. Däremot är Microshit otroligt naiva om de verkligen tror att användarna kommer att se det som välkommen information, och inte irriterande reklam. Och du må vara mycket men naiv är du väl ändå inte, Bill?

Det stinkande kloakhålet i Enköping

   

Enköping brukar kallas för Sveriges närmaste stad. Man har rimliga avstånd till tre internationella flygplatser och Stockholm kan nås på under fyrtio minuter. Man har 3 golfbanor, borgerligt styre, ett fotbollslag i landets näst högsta serie men gångarna och trapporna kring stadens centralstation är också bland det skitigaste jag sett.

Kumla har problem med vandalisering, Hallsberg och Örebro stinker av urin. Storstäder som Stockholm lider av en helsickes massa klotter. Enköping framstår dock som Sveriges svarta får ? bokstavligt talat.


Trappan ned från perrongen såg ut som ett stort svart hål som bara väntade på att få svälja de intet ont anande resenärer som vågade kliva av i den lilla staden. Det tog några sekunder innan jag tog mod till mig och vågade mig ner i den illaluktande underjorden. En rask språngmarsch senare nådde jag ytan på andra sidan spåren och kunde andas ut.


Med på tåget fanns riksdagsledamoten Johan Pehrson (Fp). Om han steg av i Enköping så blev han uppslukad av kloakhålet, för jag såg honom aldrig komma upp på andra sidan. Undrar just om hans partikamrater i kommunen skulle ha gjort något åt situationen då?


Ångest och inflammation

Jo jag vet. Temat för veckan som gick skulle ha blivit Moral & Fildelning. Istället blev det ingenting alls skrivet. Mest på grund av en vänsterarm som fortfarande är inflammerad men också på grund av lagom doser med ångest.  Det finns författare, låtskrivare och rödvinspoeter som skriver som bäst när de har ångest. Pelle Almgrens fantastiska första skiva som jag hyllat här på bloggen förut, var enligt sångarens utsago skriven medelst en del rödvinspimplande och säkert en hel del grubblande och ångest.
   Men jag är inte en av dom som klarar det. Det finns många saker som agerar skrivkrampsbildare, men inget är så effektivt för mig som en dos hederlig vardagsångest. Dags att förnya recepten antar jag.

Nåväl, armen är bättre och ångesten likaså. Moral & Fildelning lär dock få skjutas ytterligare några dagar på framtiden. Men förhoppningsvis kommer det inte att vara tomt här i fortsättningen.

Väl mött!

Korkade fans och ännu värre spelare

   

Han påtalade att en man hade begått ett grovt fel. Då fick han ett knytnävsslag rakt i ansiktet. När han försökte fly därifrån sparkade ytterligare en man undan benen för honom. Därefter fick han motta såväl rasistiska tillmälen som grova sparkar i huvud och ansikte. En bruten hand och en överhängande risk för hjärnblödningar blev resultatet för fotbollsdomaren Said Ali. Vansinnet tar sig allt större proportioner när det går upp för en att det här har skett på en fotbollsplan i samband med match. Det är alltså inget överfall i förorten vi talar om.


Det spelar ingen roll vad de misshandlande männen har för förklaring eller ursäkt för sitt beteende. Jag är inte det minsta intresserad av att höra deras version. Det spelar ingen som helst roll om domaren så har sagt att de båda männens mammor är prostituerade suggor. Det finns helt enkelt inget försvar för att ge sig på en annan människa på det sättet.


Därför känns det oerhört skönt att höra Svensk-Syrianskas ordförande, Hanibal Afrim, säga att det inte finns något som rättfärdigar det som hänt. Dessutom tar han till radikala åtgärder som säkert river upp stora sår i hans klubbhjärta: Man tar sitt lag ur seriespelet!

   Det kändes uppfriskande att läsa om den åtgärden. För på samma sätt som en liten bit av mitt fotbollshjärta dog när jag läste om den här händelsen, så lappades en bit av samma hjärta ihop när jag läste om Svensk-Syrianskas reaktion på händelsen. Det har funnits alldeles för mycket diplomati och flathet från både klubbar och förbund tidigare. Det ska "utredas" här, och "vi ska höra allas versioner innan vi gör något" där.

Här visar istället Hanibal Afrim omedelbart att sådant här inte tolereras. Man utesluter spelarna och man tar laget ur serien. Här har klubbar högre upp i seriesystemen något att dra lärdom av.

 

Jag hade egentligen tänkt att skriva något om FC Gothia, och de korkade fans som hotat klubbledare till livet av rädsla för att förlora sin klubb, men detta kändes faktiskt ännu värre även om man aldrig ska förringa den psykologiska misshandel som hot kan innebära. Och kanske finns här något man kan ta med sig i arbetet med vansinniga supportrar. Fast att utesluta och porta fansen vågar man väl inte i Göteborg, för som en av klubbordförandena erkände för supportrar och press: Det är ni som har makten!

 

Här kan man läsa mer om detta:


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=692843

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article788316.ab

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article785057.ab

Tekniskt fel - Jag har besökarrekord!

Här borde egentligen en "tekniskt fel"-skylt visas. Eller en "tillfälligt avbrott". Åtminstone något som visar att här händer inget vettigt denna natt. Det har runnit alldeles för mycket alkohol genom mina ådror för det tyvärr.

Men jag måste notera en sak. Igår noterades rekord vad det gäller besökare på den här bloggen med råge. Över 140 stycken besökare gled in och kikade på minst ett av mina inlägg. Jag kan bara be för att det var ett av de bättre. Men 140 är en smått gigantisk siffra för mig. Det tidigare rekordet låg någonstans på 65-70 och på hela förra veckan (som var den bästa på länge) kom jag upp i c:a 130, så det säger en hel del.

   Då börjar man genast titta på vad jag skrev igår. Det lustiga i sammanhanget är att jag skrev ett riktigt lusigt inlägg. Om någon har hängt tillräcklig länge på den här bloggen så vet de redan att gårdagens inlägg mest skrevs för att få ur mig någon text. Vad som helst!
   Jag är inte speciellt stolt över den, men å andra sidan finns det inga fel med den heller så den får kvarstå - precis som alla andra lågkvalitativa inlägg jag skrivit. För den här bloggen existerar primärt för en sak: För att utveckla mitt skrivande! Och då är det naturligt att det kommer en del skit emellanåt.


Så igår slog jag alltså rekord ganska rejält. Nåja, nu råkar det inte bero enbart på inlägget om Vivalla. Övrhuvudtaget har jag experimenterat en hel del den senaste tiden med olika ping- och blogg-portaler. Dessutom har jag ibland skrivit extremt provocerande inlägg för att se om det lockar läsare. Och allt sammantaget så har trafiken till bloggen flerdubblats. Men tro för all del inte att jag inte står bakom det jag skrivit, för det gör jag. Men det har varit intressant att se att en ökad aggressivitet i texten har en multiplicerad effekt på besökarantalet. Vem kunde tro det?

En annan anledning till gårdagens (och speciellt dagens) lågnivå-inlägg har också med att göra en sporrande mening i en kommentar på denna blogg, där kommentarmakaren uppmanade mig att skriva något om etik & moral i samband med fildelning. Detta har visat sig vara svårare än jag trodde eftersom jag suttit i två dagar och filat på texten. Jag räknar med att "Moral & Fildelning" kommer att bli temat för nästa vecka. Och du gör helt rätt i att hänga med då!

Dödsstöten för ett rykte!

Armen gör fortfarande lite ont men kortisontabletterna verkar hjälpa. Vad som inte hjälper är dock att jag gör saker med armen, som t ex att skriva i den här bloggen. Men, orden måste flöda och showen måste fortsätta. Om inte för min, så för din skull.

Nattens tråkigaste nyhet är denna!
Mest tråkigt därför att ett område med ett ganska skamfilat rykte nu sjunker allt lägre på popularitetsskalan. Nu går det inte längre att säga att Vivalla inte är sämre än något annat område. Det går inte längre att vifta bort det som händer där med att det händer saker i andra områden också. Någonting är på väg att gå väldigt snett i Vivalla. Nattens storbråk är bara ytterligare ett tecken på det. En del är förmodligen knutet till det knivmord på en 16-åring som inträffade förra året. Om torsdagens jättebråk är omöjligt att sia om, men det kommer definitivt att ta mycket kraft och pengar för att återigen upprätta Vivallas rykte.

Men för att väga upp det något (och för att befästa den här bloggens bisarra blandning av ämnen) tipsar jag om att det finns ett antal skatter nedgrävda i Sverige. Skynda er innan någon annan hinner före!

Han är inte bara dum - han är ett fegt svin också!

Det finns mycket man spontant vill säga om svensk-dansken som förstörde EM-kvalmatchen på Parken i juni. Då trodde jag bara att han var korkad, så där lite lagom dum i huvudet. Nu inser jag att han är ett svin också.

Idag kom domen. Egentligen tycker jag att den är rätt ok. 30 dagar villkorligt med ett års prövotid plus samhällstjänst. Dvs håller han sig i skinnet i ett år slipper han gå i fängelse för detta. Spontant tycker jag att ett saftigt bötesbelopp kunde ha varit på sin plats, men sedan läser jag att det kommer en stämningsansökan på några millar i en senare rättegång. Därför känns domen helt ok för den dumme dansken.

När jag sedan läser om hur han sålt rättigheterna till sin historia (vilken jävla historia???) till ett danskt TV-bolag tänker jag bara: Jävla svin! Vad är det egentligen han ska berätta om? Om hur gott ölen smakade innan match? Om hur det är en förmildrande omständighet att domaren missade en offside-avblåsning?

När jag läser hans uttalanden från rättegången tänker jag bara "fegis", "lögnare" om vartannat. Han ljuger som en häst travar därför att han vet att han gjort åt helvete fel. Jag tror inte ett ögonblick på att han druckit bortåt 15 starköl. Jag tror inte ett dugg på att han inte hade för uppsåt att slå till domaren. (Vilket TV-bilderna också bevisar). Den här killen kan inte ens efter att ha blivit fångad på film, framför tusentals svenskar och danskar, komma sig för att erkänna de fel och brott han begått! Det är fruktansvärt ynkligt.

Sedan kan man förstås säga något liknande om det danska TV-bolag som gett killen en stor summa för att göra TV av det hela. Jag skulle också kunna säga liknande saker om den danska supporter som på fullaste allvar tyckte att ansvaret var delat mellan huliganen, domarna och vakterna. Men det ids jag inte.

Läs mer här och där.

Sunt förnuft - Microsoft 1-0

Microsoft har åkt på ytterligare ett bakslag. ISO säger nej till Open XML. De har en sista chans att få det godkänt i februari men jag undrar om inte Microsoft har bränt sina broar denna gång med tanke på eländet i Norge och Sverige. Samtidigt kan man ju inte låta bli att undra hur många av Ja-rösterna de köpt i andra delar av världen. Och hur länge Microsoft ska få göra övertramp på övertramp utan att myndigheter och företag vågar protestera och bojkotta deras produkter?

Att MS Open XML sedan är en undermålig produkt gör ju inte precis saken värre. För avancerad, men roande, läsning rekommenderas denna sida. Där kan man bland annat få reda på att MS nya filformat inte har stöd för icke-latinska tecken i länkar.  Därmed har man uteslutit de som använder orientaliska eller arabiska tecken vilket är sisådär en majoritet av världen. Man förstår ju nästan att MS måste ta till riktigt fula knep för att få ett sådant filformat standardiserat.

Sådant som startar krig, orsakar mord och illegal fildelning!

   

Nu börjar det blåsa snålt kring öronen på på alla illegala fildelare. (IDG, SvD, DN etc.)

Och gensvaren från alla hycklande fildelare har inte låtit vänta på sig. Man går man ur huse på bloggar och forum för att överträffa varandra i bisarra liknelser och förklaringar på varför förslaget är idiotiskt. Jag såg till och med någon bloggare som jämförde det med om Konsum skulle sluta sälja knivar på grund av mordrisken. Jag får lite sandelådevibbar av sånt där. Men tack och lov är det inte alla som reagerar så instinktivt och juvenilt.


Det första som slår mig när jag läser om förslaget är att det låter fruktansvärt amerikanskt. I Usa har man ett rättssamhälle idag som försöker att skuldbelägga så mycket och så många som möjligt. Detta eftersom man upptäckt att de löjligt hårda straffen inte har någon större verkan på den som begår brottet. Så istället för att hitta nya vägar väljer man att hitta fler att straffa runt omkring gärningsmannen. Inte så värst genialt!


Det är lite samma sak med de slutsatser som hovrättslagmannen Cecilia Renfors kommit fram till i sin utredning. Sverige har svårt att påverka illegalt fildelande bland privatpersoner så därför är Cecilias briljanta lösning att hota om att straffa fler. Briljant, Cecilia! Man undrar ju om hon haft mycket kontakt med amerikanska anti-piratorganisationer? För enligt förslaget så är det dessa som kommer att få peka ut vilka privatpersoner som skall "avrättas".


Jag är dock alltid av åsikten att rätt ska vara rätt. Och i sammanhanget är det också berättigat att ge en känga till illegala fildelare där ute. Man har i regel som illegal fildelare en mängd olika lama bortförklaringar och försvar till sitt handlande, ofta på gränsen till filosofiska, men aldrig ett erkännande att man faktiskt också begår en olaglig handling. Men vad det egentligen handlar om i grund och botten är vanlig jävla mänsklig girighet. Ni vet sånt som har startat krig, orsakat mord och som håller en stor del av världen i ett järngrepp av fattigdom och svält.

Såvitt jag minns har vi svenskar det billigaste bredbandet i europa. Fler och fler får tillgång till snabba hastigheter. Fler och fler har upptäckt hur enkelt det är att få tag i precis det man vill ha för stunden. Idag mättar vi våra behov med en knapptryckning. Människan går i regel efter minsta motståndets lag, och när man har vant sig vid det enkla och bekväma som fildelningen ger upphov till är det fullkomligt naturligt att vilja försvara den möjligheten. Men det innebär inte att vi borde göra det!


I början på 90-talet gick det en ganska hetsig debatt om piratkopiering. Anledningen till att politiker och samhälle inte ingrep då var att mjukvaruindustrin ännu inte handlade om så mycket pengar som det gör idag. Men den stora skillnaden var att då hycklade man i regel inte som fildelare (eller piratkopierare som man kallades då). Man sa visserligen precis som idag att företagen är onda och tjänar för mycket pengar och dessutom på fel sätt, men man försökte aldrig att hävda att man inte gjorde något fel som piratkopierade.


Så, det finns alltså lika rabiata personer med skygglappar på båda sidor. Men det förhindrar mig inte från att påpeka när någon av dem lägger fram ytterligare tokigheter. Så alltså i fallet med Cecilias utredning.


Spontant kan man kanske tycka att det är rimligt att internetoperatören sätter stopp för kriminella aktiviteter! Precis som det vore rimligt att restaurang-ägaren sätter stopp för de som vill sitta inne på krogen och sticka sprutor i armen.

Men det faller på ett par punkter.

   Vi har (tack och lov) inte skyldighet att ingripa när ett brott begås (även om Kd försökte införa det häromåret), det måste givetvis gälla företag precis som privatpersoner. Sedan kräver detta övervakning av allt privatpersoner gör på internet. Och hur mycket jag än avskyr ordet kränkning så är väl denna åtgärd minst lika illa som övervakningskameror och telefonavlyssning?

   Och ska vi verkligen ge anti-piratorganisationerna mandat och rättigheter att få bugga våra nät? Inom alla andra områden (i stort sett) överlåter vi brottsbekämpning till rättsväsendet. Ska vi nu rucka på den trygga rättsgrunden och låta kommersiella intressen rota fram brottslingar? Vi kanske ska låta Stenbeck-gruppen finansiera sveriges poliskår. Ericsson kan förse dem med den bästa elektronsika utrustningen. Sälj sedan ut domstolsbefattningar på Tradera och släpp sponsring på advokaternas kavajer fri!


Det går inte att genomföra detta utan att ändra på integritetsskyddande lagar i samhället i stort. Inte om man vill behålla någon slags trovärdighet som beslutsfattare och människa.


Och en sista intressant detalj är att ett av de stora problemen för användarna är de krångliga avtalsvillkoren och digitala skydd som t ex DRM. Dessa saker vill Cecilia inte göra något åt utan lämnar det ansvaret på företagen som skapat dessa idiotiska fenomen. Genialt Cecilia!


En journalist som tappat greppet?

   

Radio Örebro idag fick den hårt kritiserade Torbjörn Karlgren försöka förklara varför det var rätt av honom att publicera såväl namn, bild samt sina egna ofriserade åsikter om den numera dömda mördaren Mattias Nilsson, och han skaffade inte direkt nya anhängare till sitt läger.


Det kändes uppenbart när jag lyssnade på Torbjörn Karlgren att han nästan försöker hämnas någon eller något genom sin hårdnackade inställning. Det känns också uppenbart att han är dålig på att förstå människor, deras handlingar och de psykologiska mekanismer som ligger bakom.


Det är alltså den här krönikan som orsakat uppståndelse i skuggan av Muhammed-karikatyren.


Jag förstår verkligen viljan att säga: Du är dömd för ett brott. Nu ska du straffas utan pardon. Det finns aldrig några förmildrande omständigheter när brottets natur ter sig för grovt. Därför hänger jag ut dig!

   Jag förstår verkligen den impulsen! Men sådana impulser bör man inte agera på i ett civiliserat samhälle, speciellt inte när man sitter i den positionen som Torbjörn gör.


Det är inte svårt att inse att även om Torbjörn Karlgren säger att han gör det för offret, så verkar den största drivkraften ligga i att han gör det mot brottslingen. Alltså en slags hämnd, och då har han gått för långt. Inte bara som journalist utan även som människa.

   Han skriver i sin krönika att "jag är inte särskilt blodtörstig", men efter att ha hört radioprogrammet och läst hans krönika igen tycker jag att det mesta talar för motsatsen. Den är en orgie i dåligt ordförråd, snaskiga detaljer och framförallt ofriserade primitiva åsikter som kommer av något slags raseri som inte borde höra hemma i en seriös journalists arbete! Det är så att man börjar fundera på om Torbjörn håller på att tappa greppet?


"...skicka hit några thailändare..."

Beroende på hur man mäter hade denna blogg mellan 121 och 143 besökare veckan som gick. Toppnoteringen var faktiskt igår då en dryg tredjedel av veckans total kikade in. Förhoppningen är att en del av er blir kvar ett tag. Och låt er inte avskräckas av att jag har ställt in att alla kommentarer måste godkännas. Det är (nästan) enbart för att jag hade problem med spam för en tid sedan.


Gårdagens toppnotering nåddes efter ett SD-kritiskt inlägg. Att det kom så många besökare kan givetvis bero på fler faktorer, men eftersom det är bra att hålla fast vid ett vinnande koncept kör jag ett varv till med anti-SD propaganda. Här är ett litet segment jag valt att kalla:


Varför jag aldrig skulle kunna bli SD-sympatisör


 • Det handlar mycket om "det svenska" för SD. Och även om jag gillar sådana där typiskt svenska saker som midsommar, köttbullar, Tre kronor och så vidare, så är det inte hela världen om Mustafa krockar med midsommarstången, äter upp köttbullarna och sedan (efter nubben) sätter krokben för Tre kronor i finalen mot finnarna. Om 50 år kommer nämligen det att vara typiskt svenskt. Det genuint svenska och vår kulturella särart (om man nu tror på sådana koncept) har hela tiden ändrat sig - och då ofta genom influenser utifrån! Så skicka hit några thailändare, ett par irakier, en grek och ett gäng afrikaner så ska vi nog kunna få fart på både midsommar och den löjligt o-firade nationaldagen!

     
 • Vi ska ut ur EU (men behålla samarbetet) och vi ska stänga gränserna (men först efter att vi kastat ut Samerna). Jag har sagt det till SD-nissar och andra förut - min framtidsvision är inte att människor hittar fler och fler skillnader mellan sig och sluter sig i mindre och mindre grupper. Jag vill se en strävan mot att upptäcka likheter. En strävan mot färre gränsdragningar. Och framförallt att inse att det endast finns en grupp - Människor! Det tycker jag är en finare princip än den nationalistiska principen som SD håller fast vid. Snacka om bakåtsträvare!

     
 • "...ett folk vore inte vad det är utan sitt land."
  Skitsnack. Titta på Palestinierna & Judarna! Men utöver det så är jag som sagt långsiktigt mer intresserad av människor än folkslag!


  Och är du som läser detta fotbollsintresserad kan jag ge dig ett argument till. Jag citerar Aftonbladets Simon Bank som efter träningslandskampen mot USA gjorde följande reflektion:

  "I andra halvlek representerades Sverige av finsk-egyptiske Shaaban, bosniske Majstorovic, chilenske Concha, assyriske Bakircioglü, serbiske Djuric och bosnien-kroatiske Ibrahimovic. Det var lite historia som svepte förbi där, någonstans. Medan Sverigedemokrater firade nya opinionsframgångar."


  Å andra sidan kanske Sverigedemokrater gnolar på "Det spelades bättre boll på Gunnar Nordahls tid...?"


Vad fan ska vi göra med dom?

"Vi har ingen användning för såna i det här landet!"

Det var Tobias ord när Sverigedemokraterna kom på tal under lunchen idag.

Han sa inte "dom är dumma i huvudet" eller "Skjut dom jävlarna" eller bara "de är idioter". Han bara konstaterade kallt att de inte är till någon nytta.


Tittar man runt på diverse SD-relaterade sidor på internet kan man se flera texter där författarna anser att den nya stormen kring Nerikes Allehanda är det som slutligen kommer att få SD att lyfta i opinionsundersökningarna. Det är lite kusligt när man läser att de bara gått runt och bidat sin tid och hela tiden tänkt att snart slår vi tillbaka mot er era jävlar!


SDBlogg.se hittar jag följande i kommentarerna till ett inlägg:

"Vi kan inte hålla på att dalta med problemen som regeringspartierna och median gör. vi måste talla klarspråk och agera med en sann passion som visar ut åt folket att det här är något skamligt och förkastligt som vi inte tänker finna oss i längre. "


Genom att vara så aggressiva mot muslimer och andra folkgrupper så har de just bevisat att det finns galningar och fundamentalister överallt. Även i vårt lilla avlånga land. (Sedan kunde man ju önska sig att fosterlandets försvarare lärde sig att stava på fosterlandets språk men det verkar vara att begära för mycket!)


Men de som ger mig största rysningarna är de som är betydligt smartare än puckot ovan.

När de är mer kallt beräknande men med precis samma hat som sipprar fram:

"Även om jag känner likadant är jag ändå inte så säker på att det är smart att uttrycka sig grovt. Media förmedlar nämligen bilden av oss till allmänhetenoch de kan då lätt förmedla bilden av sd som ensamling obildade burdusa typer. Därför säger jag: Professionell i alla lägen. PROFESSIONELL I ALLA LÄGEN!!!"


Ibland är det riktigt jobbigt att vara liberal och stå för att alla ska få ha åsiktsfrihet. Det är inte muslimerna som får mig att vackla ibland från den ståndpunkten, där har jag viss förståelse för att det många gånger ligger flera hundra år av kulturskillnader emellan. Jag vacklar istället när människor som borde veta bättre, och som är formade från början med mänskliga rättigheter, börjar höja sina röster utav rädsla och okunnighet.


Det kanske är som Tobias sa, att vi inte har någon vettig användning för dom. Så vad gör vi med dom?


 

Relaterade länkar:

Om SD

Om den senaste muslimska folkstormen

Om Sveriges ståndpunkt i frågan


Here are the votes of the swedish jury!

Jag var hos läkaren idag. Överansträngning med muskelinflammation i vänster axel och arm som följd blev utlåtandet. Jag fick ett recept utskrivet på någon sorts kortisontabletter och imorgon lär jag bli varse vad den kuren kostar. Det ironiska i sammanhanget är att min överansträngning delvis kom av att jag vill motionera mig ner i vikt, och nu får jag istället äta kortison som binder vätska och leder till viktökning. Nåväl, jämfört med smärtan jag har 24 timmar om dygnet kan det faktiskt vara värt det.


Det tråkiga i sammanhanget var att jag idag fick erbjudande om att tjäna en hacka som flyttgubbe om ett par veckor. Nu blir det en kamp mot klockan i att få kroppen att tillfriskna fortare än doktorns prognos (ett par veckor). Alla tips på kost eller annat som får mina sargade muskler att läka fortare mottages tacksamt.


Bortsett från det då? Tja, dagens gladaste nyhet:

   Jag skiter i varför, just nu är jag bara glad över att Microsofts kuppförsök på SIS-mötet har neutraliserats. Det var vid den svenska omröstningen för huruvida man skall stödja att Microsofts filformat, Office Open XML, blir standard som flera nya (Microsoft-vänliga) företag blev medlemmar i SIS strax före omröstningen för att på så vis kunna rösta igenom förslaget. Om det har vi bland annat kunnat läsa här och där.


 

 

Nu förklaras dock röstningen ogiltig på grund av att man lyckats hitta en individ som har dubbelröstat. Som det ser ut just nu kommer Sverige inte säga varken ja eller nej till Microsofts filformat. Detta är förstås inte den bästa lösningen, men det är tillräckligt för att lägga krokben för Microsoft och förmodligen det enda sätt de styrande på SIS kunde skipa rättvisa på.


Men en rolig detalj i det hela höjer dock frågan om SIS bluffar när man skyller det hela på att en individ dubbelröstat. Enligt uppgift i DN så skedde omröstningen medelst handuppräckning.

Räckte han eller hon upp båda händerna utan att någon reagerade? Fundera på den ni!


RSS 2.0