Korkade fans och ännu värre spelare

   

Han påtalade att en man hade begått ett grovt fel. Då fick han ett knytnävsslag rakt i ansiktet. När han försökte fly därifrån sparkade ytterligare en man undan benen för honom. Därefter fick han motta såväl rasistiska tillmälen som grova sparkar i huvud och ansikte. En bruten hand och en överhängande risk för hjärnblödningar blev resultatet för fotbollsdomaren Said Ali. Vansinnet tar sig allt större proportioner när det går upp för en att det här har skett på en fotbollsplan i samband med match. Det är alltså inget överfall i förorten vi talar om.


Det spelar ingen roll vad de misshandlande männen har för förklaring eller ursäkt för sitt beteende. Jag är inte det minsta intresserad av att höra deras version. Det spelar ingen som helst roll om domaren så har sagt att de båda männens mammor är prostituerade suggor. Det finns helt enkelt inget försvar för att ge sig på en annan människa på det sättet.


Därför känns det oerhört skönt att höra Svensk-Syrianskas ordförande, Hanibal Afrim, säga att det inte finns något som rättfärdigar det som hänt. Dessutom tar han till radikala åtgärder som säkert river upp stora sår i hans klubbhjärta: Man tar sitt lag ur seriespelet!

   Det kändes uppfriskande att läsa om den åtgärden. För på samma sätt som en liten bit av mitt fotbollshjärta dog när jag läste om den här händelsen, så lappades en bit av samma hjärta ihop när jag läste om Svensk-Syrianskas reaktion på händelsen. Det har funnits alldeles för mycket diplomati och flathet från både klubbar och förbund tidigare. Det ska "utredas" här, och "vi ska höra allas versioner innan vi gör något" där.

Här visar istället Hanibal Afrim omedelbart att sådant här inte tolereras. Man utesluter spelarna och man tar laget ur serien. Här har klubbar högre upp i seriesystemen något att dra lärdom av.

 

Jag hade egentligen tänkt att skriva något om FC Gothia, och de korkade fans som hotat klubbledare till livet av rädsla för att förlora sin klubb, men detta kändes faktiskt ännu värre även om man aldrig ska förringa den psykologiska misshandel som hot kan innebära. Och kanske finns här något man kan ta med sig i arbetet med vansinniga supportrar. Fast att utesluta och porta fansen vågar man väl inte i Göteborg, för som en av klubbordförandena erkände för supportrar och press: Det är ni som har makten!

 

Här kan man läsa mer om detta:


http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1298&a=692843

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article788316.ab

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/article785057.ab

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0