Ketchupeffekten

Sedan Helsingborg och AIK senast var ute i Europa och firade triumfer så har massmedia och s k experter beklagat sig över hur dåliga svenska lag är och hur långt vi har till Europa. Och visst, när det såg ut som i Elfsborgs borta-match mot Valencia är det lätt att stämma in i den klagosången. Men i stort har jag aldrig hållit med dom.


Vi är ingen stormakt i Europa (vi var inte ens det när IFK Göteborg härjade som värst på 90-talet) men vi är tillräckligt bra för att ha en god chans med rätt lottning, för det är mycket små marginaler - åtminstone när det gäller att ta sig in i Champions League. Det har de senaste årens kvalmissar pekat på.

   Men media och dess experter har av någon anledning stirrat sig blinda på just CL-turneringen. Som om det skulle vara den och endast den turneringen som avgör Sveriges klubblagsstatus. Det är dags att ta död på de snedvridna myterna nu.


Elfsborg hade otur med lottningen till CL, inte mycket att orda om där. Därför stod det klart rätt tidigt att de istället ska få spela i Uefa-cupen. Var det någon som brydde sig om att tydliggöra detta faktum? Nej, alla var så koncentrerade på hur lilla Elfsborg skulle kunna sänka giganten Valencia. Att de redan var klara för Europa oavsett hur det skulle gå i matcherna mot Valencia betydde liksom ingenting.


Ikväll var alla de där små marginalerna som det handlar om i den europeiska fotbollen på sveriges sida. Vi hade fyra chanser att få ut ett lag i Europa och i likhet med den berömda ketchupeffekten klarade alla av det.

Det var som om alla dessa stolpe ut i kvalen de senaste åren helt plötsligt hade vänts till stolpe in. Och det är precis det jag har väntat på. Det som lika gärna skulle kunna ha hänt förra året, eller för tre år sedan eller till och med fyra. Att bollen studsar vår väg i avgörande skeden av ett kval.


Men att vi helt plötsligt sitter med fyra lag i Uefa-cupen speglar förstås lika lite hur bra svensk klubbfotboll är, som det speglade hur dålig svensk klubbfotboll var när vi inte hade ett enda lag med. Ofta blir det en nitlott, ibland får man en liten vinst (Halmstad häromåret) och ibland blir det jackpot. Hur som helst blir det spännande att följa lottningen imorgon. Med lite fler stolpe-in kan det bli en ganska rolig svensk fotbollshöst.

   Och med stora klubbar som Blackburn, Atlético Madrid, Hamburg och Galatasaray spelar det mindre roll att Champions League har högre status. Man kan vinna både pengar och erfarenhet i Uefa-cupen också.


 

Så hur går det då? Jag tror att två lag klarar sig till gruppspelsrundan (AIK & Helsingborg) och där kan vad som helst hända!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0