Det är inte Lars-Åkes fel

Angående denna artikel: http://www.aftonbladet.se/vss/sport/story/0,2789,998998,00.html

Lars-Åke Lagrell säger att det i dagsläget finns fler intressanta män än kvinnor att överväga för posten som förbundskapten för herrlandslaget den dag Lars Lagerbäck slutar. Såklart att det gör. Lagrell är skolad att se män i första hand. Det är inte hans fel, det är bara så. Och eftersom han inte har letat aktivt efter lämpliga kvinnliga kandidater är det inte så konstigt att han mest hittar män.

Men för att vara helt rättvis skall nämnas att han förmodligen dreglar över tanken att kontraktera Svennis och då står sig alla kvinnokandidater slätt. Faktiskt alla män också.
Eller möjligen kan Hasse Backe vara tänkbar. Eller så fortsätter de i samma gamla hjulspår och befodrar Roland Andersson och plockar in någon lämplig assistent till honom – varför inte Torbjörn Nilsson?

När det gäller kvinnor är jag liksom de flesta, skulle jag tro, alldeles för dåligt insatt för att veta vad det finns för kandidater där ute. De två som först poppar upp i huvudet är Marika Domanski-Lyfors och Pia Sundhage.

Marika har dock tyvärr alldeles för mager meritlista. Visserligen tog Sverige silver i såväl EM som VM under hennes nio år som förbundskapten men laget och fansen hade större förhoppningar än så.
Då tror jag betydligt mer på Pia Sundhage. Hon har redan gjort sig ett namn i världens näst bästa liga (USA) och håller nu på att bygga upp KIF Örebro till ett slagkraftigt kollektiv.

Dock tror jag att vi får vänta på en kvinnlig förbundskapten för herrarna. Jag tror att de måste ta vägen via herr-Allsvenskan först innan man tvingas erkänna deras kunnande. Och det vore onekligen kul att följa turbulensen efter att en kvinna lett ett svenskt lag in i Champions League.

Men hur ska vi fritt kunna välja och vraka mellan män och kvinnor på samma villkor när de inte ”tävlar” på samma villkor?
Årets kvinnliga och årets manliga idrottsledare? Guldboll och Diamantboll? Varför fortsätta dela upp män och kvinnor när det faktiskt inte behövs? Det är inte rättvist att jämföra herrar och damer med varandra säger motståndarna då. Men det gör man inte heller med dessa priser, man jämför deras framgångar och meriter. Det går alldeles utmärkt att göra mellan damer och herrar och är en helt annan sak.

Så Lars-Åke, du kan visst åstadkomma en hel del mer än vad du hittills gjort i kampen för att göra svensk fotboll mer tvåkönad. Börja med att gå igenom alla priser på fotbollsgalan. Inför sedan någon slags morot för lag att överväga kvinnliga ledare. Och tillsätt för jösse namn någon liten grupp som sonderar terrängen efter möjliga kvinnliga kandidater. Då har du kommit en ganska bra bit på väg!

När man tänker på det är det så urbota löjligt att det är helt okej med kvinnliga lärare i skolan, men inte kvinnliga lärare på fotbollsplanen. Det behöver helt enkelt inte ligga så långt bort i tiden som Lars-Åke Lagrell påstår. Men det är ju inte hans fel. Han är bara uppfostrad så i ett kallt manligt fotbollsklimat!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0