Forum: Den sista striden för Yttrandefriheten

Jag älskar att delta på olika diskussionsforum på internet. I skrivande stund är jag medlem på fem stycken plus en mail-lista. Oftast är det väldigt givande då man får chansen att se saker ur andra synvinklar. Så är det till exempel på ett Star Trek-forum jag är medlem på. När något avsnitt visats på tv:n kan jag ibland bli väldigt överraskad över de olika synvinklar och detaljer som lyfts fram. Detta gör att man gärna ser avsnitten igen och igen.

Moderatorer är något av forumens egen lilla poliskår. De finns där för att upprätthålla regler och se till så att atmosfären hela tiden är god. Tyvärr är det en del som verkar få storhetsvansinne emellanåt.

På en känd speltillverkares forum råkade en kille slänga ur sig några ogenomtänkta rader om det förträffliga i en så kallad NoCD-patch. Det är alltså en osanktionerad liten fil som gör att du inte behöver stoppa i CD-skivan varje gång du vill spela. Således slipper man slita i onödan på sin dyrbara plastbit. Det stora problemet är att denna fil även flitigt används av piratkopierare.
   Moderatorerna på det här forumet svarade med att stänga av killen utan vidare samt att de skulle skicka deras egen Anti-Piratbyrå på honom.

Killen ifråga tyckte givetvis att det var obehagligt och registrerade sig under ett nytt namn för att kunna kontakta dessa moderatorer för att reda ut hela frågan. Detta resulterade i att han snabbt fick reda på att han brutit mot två regler. Dels hade han pratat om piratkopior i det första inlägget, vilket resulterade i livstids avstängning från forumet. Dels hade han registrerat sig igen vilket enligt dom skulle bestraffas ytterligare. Detta nya straff bestod av att de ämnade kontakta hans internetleverantör för att på det sättet förhindra honom att få kontakt med forumet.

Det enda han alltså hade gjort var att prata om en sak. För detta skulle han alltså enligt dem kunna riskera åtal. Yttrandefriheten gäller inte på forum på internet, och när den försvinner dör hela meningen med ett diskussionsforum, men så långt tänker oftast inte dessa poliser.

Men ovanstående exempel tillhör tack och lov ovanligheterna. De flesta forum jag varit inne på försöker oftast att ta till diplomati i första hand, även om det alltid finns moderatorer som blir maktgalna och går in och raderar inlägg och trådar bara för att de tror att någon kommer att bryta mot reglerna. Det är lite väl mycket förmyndarskap ibland.

Men trots dessa negativa aspekter är forum och den gemenskap de ger fortfarande något som jag rekommenderar. Ta det försiktigt bara med vad du skriver för storebror ser dig!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0